Login

Råd angående övnings-vanor

Jag vill här säga några ord om det moderna trumspelet (grundat på klassisk slagteknik) och ge generella tips för övnings-vanor. (Individuell hjälp får du på dina lektioner hos mig). För en del av er är detta inga nyheter medan andra kanske läser det för första gången.


Kort historik

Att lära sig att spela ett instrument handlar mycket om traditioner. Att lära sig vad andra gjort/gör och sedan hitta ett eget sätt att uttrycka sig musikaliskt. Utvecklingen av slagteknik pågår hela tiden men faktum är att många slag-kombinationer s k "rudiment" för virveltrumma som utvecklats långt tillbaka används än idag. "Det första skrivna rudimentet kan spåras tillbaka till år 1612 i Basel, Schweiz. Det rudimentära trumspelets vagga anses vara Frankrike, där konsten fulländades under Napoleons tid som regent." - källa: http://en.wikipedia.org/wiki/Drum_rudiment

Vad jag ska tala om här är hur du bäst når resultat med din övning. Jag har själv övat mycket och vet av egen erfarenhet vad som fungerar bra. Jag har också haft förmånen att tidigt studera hos en ypperligt bra lärare: Öyvind Eigard, då Förste Slagverkare vid Stora Teatern i Göteborg.

Tanken med trumlektioner är ju att lära sig mer på något plan, så om du periodvis har väldigt begränsat med tid för övning så är det viktigt att du övar på sådant du ännu inte behärskar, d v s om du vill utvecklas optimalt i förhållande till den tid du lägger ned. Om du bara ägnar din tid åt att spela sådant du redan kan så underhåller du det, men kommer inte vidare. De dagar du har extra tid under en vecka kan du jobba med lite av varje. Och kom ihåg när du har ont om tid: Det alltid är bättre att öva 10-15 minuter än inget alls. Öva då åtminstone enkelslag, dubbelslag och lite av det nya du för tillfället arbetar på). Hellre lite varje dag än att helt vänta med att öva till helgen. På så vis håller du din utveckling igång. Riktigt uppvärmd blir du dock först efter minst 30 minuter så sträva gärna efter att att öva i alla fall 30 - 60 minuter så ofta som möjligt. De elever som har spelat i några år och vill satsa på att bli yrkes-musiker bör öva mer.

Om du önskar en kontinuerlig utveckling av din hand-teknik, fot-teknik, ko-ordination, etc så bör du öva regelbundet och koncentrerat. Vad menar jag med detta? Jo att om du t ex vill få jämnare och snabbare enkelslag, då bör du öva dessa en stund varje dag, utan något som stör dig under tiden; ingen telefon som ringer, inga inkommande sms, ingen chat på datorn, ingen TV, och du bör inte låta tankarna vandra. Skulle det ändå hända att du kommer att tänka på något helt annat, så återgå bara lugnt till att fokusera på det du gör igen. Är din övningsstund är viktig för dig? Ta den då på allvar och du kommer att tacka dig själv.

Uthållighet, styrka och snabbhet uppnås genom upprepad och regelbunden övning. Det är också viktigt att du slappnar av i de muskler som inte behöver användas i utförandet av en övning. I annat fall motarbetar du dig själv. Oroa dig till att börja med inte över hur fort du kan spela olika figurer (det är viktigt att du kan utföra figurer korrekt i lågt tempo för att de ska bli bra i ett högre). Eftersträva istället jämnhet i ljud och utförande. Lyssna efter ojämnheter, se på dina händer och korrigera under utförandet sådant som påverkar hur det låter; greppet / handställningen / armrörelser, var du träffar på trumman / övningsplattan, slaghöjden och slaghastigheten. När du gradvis ökar tempot och tiden du spelar en övning kommer du att bli uthålligare, starkare och snabbare undan för undan. Följer du dessa råd så kommer din övning att bli effektiv och du kommer garanterat att nå resultat. Detta gäller allt du övar på.Utrustning du behöver (utöver ett trumset):


  • Övningsplatta för handteknik-övning: ( av gummi ) så att du kan öva även när andra vill ha det tyst. ( Har du elektroniskt trumset så har du ju redan plattor på det.
  • Ett par trumstockar ( till övningsplattan). De bör väga lika mycket och låta likadant (tonhöjden hör du lättast om du slår dem lätt emot huvudet faktiskt) De ska också vara raka, du kollar genom att rulla dem på en plan yta i butiken. . Använder du dem uteslutande till övningsplattan så håller de i åratal.
  • Metronom - för att bli stadig i rytm och tempo. Du behöver en metronom till handövningar, fotövningar med dubbelpedal, komp, improvisation, timing. Den bör vara elektronisk, t ex batteri-driven, eller finnas i något dataprogram för musik, finns också som appar till mobiltelefoner. OBS! Vissa appar går ojämnt när man drar upp dem i högt tempo vilket är oacceptabelt - KOLLA! I många skivinspelnings-sammanhang ( även live) spelar trummisar till metronom, ett s k Click Track. Det är väl investerad tid att öva med metronom (gäller alla musiker oavsett instrument) för ju stadigare du är rytmiskt desto lättare blir det för dig och dina medmusiker när ni spelar ihop. Det blir svårare att spela och låta "tight" med musiker som rytmiskt drar hit och dit.

Spela in (Mp3-spelare, ZOOM, mobiltelefon eller dator) när du övar själv och när du spelar med band, både repetitioner och spelningar. Det är svårt att lyssna helt objektivt medan man själv spelar. När du lyssnar på en inspelning kommer du / ni antagligen upptäcka saker som kan förbättras, men också saker som faktiskt låter bättre än trott! Att själv höra saker som kan slipas på är första steget till ett bättre spel så utnyttja möjligheten.

Övningar

Här kommer snart att finnas övningar